lördag 27 augusti 2011

Annorlunda äldreboende


Lotte Pleijehjem, Köpenhamn


Studiebesök 5 aug 2011 på Lotte Pleiehjem, Kochsvej 23, Köpenhamn.
Telefon: 0045 33 21 2029        thyrafrank@hotmail.com

Deltagare: Mona Eriksson, Birgit Gustafsson, Ingrid Bergman från Västra Götaland och Kjell Johansson, Bengt Johansson från Skåne, styrelseledamöter i Gröna Seniorers riksorganisation.

Vi besökte Lotte Pleijehem för att se och höra om ett annat sätt att leva och bo när man blir äldre. Vi blev mycket väl mottagna.

Chef för boendet är Thyra Frank. Som föreståndare ställde hon sig själv en fråga år 1989. Vill jag placera mina föräldrar här, vill jag själv bo här? Med en chock gick det upp för henne att svaret blev nej. Hon samlade all personal och ställde samma fråga. De skakade på huvudet, alla för en sade Thyra. Frågan blev:  ”Vill vi skapa ett sjukhem som vi själva kan tänka oss att bo på?” . Svaret blev ett rungande ja. Alla skrev ned vad som borde göras annorlunda. Listan med de anställdas förslag blev den första manualen för det nya Lotte.

Inga uniformer
Inga uniformer, enbart privata kläder och personalrummet stängdes. 
Man vill ha bort gränsen mellan personal och boende.

Grundprincipen är att det är de boendes hem. De anställda är gäster i deras hem.

Därmed fick de boende stiga upp och lägga sig när de själva  ville.
Måltiderna anpassas efter vilken typ av mat de boende önskar sig.
Inom en kort tid sker en stor förändring. De anhöriga började plötsligt komma på besök mycket oftare. Har de boende det bra så har personalen det bra. Så enkelt är det.

Sjukfrånvaron är nu 1,6 % på Lotte och ca 20 % i övriga Danmak.
Personaltätheten anpassas efter de boendes vanor.
Personalen erbjuds massage en gång i veckan  och de har stor frihet under ansvar.
  
Nyckelord: Värdighet och respekt
Värdighet och respekt är nyckelord, därför använder man inte blöjor utom vid speciella tillfällen. Sömntabletter försvann efter förändringen. Det finns inget behov. Man har aktiviteter på dagarna och på kvällarna. Musikafton 18-23 varje tisdag med dans,

De boende är trötta om kvällen och sömnen fungerar bra. Man lägger sig mellan 22.00 – 01.00 och går upp 09.00 – 11.30.

Psykofarmaka har man slutat med utom vid sjukdom.
Läkare kommer en gång i veckan. Man går hellre till en läkare utanför boendet. Det är ett sätt att  låta de boende få komma ut, få intryck och möta samhället.

De boende lever 5 år längre på Lotte än de gör på övriga hem i Danmark under liknande förhållanden.

Det är ett enkelt boende och  det är viktigt att man har bra mat och dryck. Det mesta av maten är ekologisk.  

Två gånger om året reser alla på ferier. Som regel söderut.

Det är ett gammalt hus som ägs av en fond, det är självägt. Kommunen står för driften. Lotte Pleiehjem har egen budget.

Biståndsbedömning                                                                     Standarden är enkel. Väntetiden är 1-3 år. Det fungerar som i Sverige, man blir biståndsbedömd och betalar samma taxa som kommunens övriga boenden och man har ett kvarbehållsbelopp.

 Lotte Pleijehjem skall flytta till ett nybyggt hus som skall stå klart 2013. Det beräknas kosta 100 mkr och det skall inrymma 23 x 2 boendeplatser.
För  närvarande har Thyra Frank lämnat över arbetsledningen.  På den danska regeringens uppdrag skriver hon ett material där hon framför sina synpunkter på hur äldre människors boende bör utformas. Allt utifrån de erfarenheter hon samlat.

 Det  handlar om livskvalitet - om att ge dem "stjärnestunder". Det är trots allt de sista åren de har igen att leva, om inte den tiden blir bra får vi ingen chans till att göra om det igen, säger Thyra Frank. Vi är mycket nöjda med de inryck, de goda idéer och den information som vi fick med oss hem för att vidarebefordrar till dem som på vars uppdrag vi genomfört detta besök.

Ingrid Bergman (Torslanda), Birgit Gustafsson (Stenungsund), Mona Eriksson (Lerum)

Inga kommentarer: