tisdag 7 juli 2009

Mer makt åt äldre i hemtjänsten

Äldre som har hemtjänst ska själva få bestämma vad de vill ha hjälp med. Det föreslår Barbro Westerholm (FP) ledamot i den arbetsgrupp som inför valet 2010 ska ta fram partiets nya socialpolitik. Positivt förslag!
Men att få bestämma själv, vad innebär det när de beviljade hemtjänsttimmarna blir allt mer färre? Hemtjänstpersonlens arbetsuppgifter räknas idag så att varje moment får ta högst ett visst antal minuter.

STORA PERSONALNEDSKÄRNINGAR
I stadsdelarna Kista-Rinkeby, Stockholm, har stora personalnedskärningar gjorts under våren inom hemtjänsten för äldre och funktionshindrade. Först skulle 24 heltidstjänster bort. Sen förhandlade fackförbundet Kommunal och då blev det 10,5 tjänster.
Alldeles för många tjänster togs ändå bort ansåg ´huvudskyddsombudet. Stadsdelen menade, med stöd av en konsultrapport, att personalen tillbringade för mycket tid hos klienterna.
Westerholms förslag om mer makt åt äldre i hemtjänsten är positivt och helt i linje med vad såväl KPR som oppositionen i Stockholms stad ställer sig bakom.
Men med stora besparingar och starkt begränsad tid hos varje vårdtagare kommer det inte att finnas mycket makt åt de äldre att utöva.
Eivor Karlsson, juli 2009

Inga kommentarer: