torsdag 25 juni 2009

Den orättvisa beskattningen av landets pensionärer

Inlägg på MP:s blogg av 37-åriga Jessica Pettersson

Som det är nu betalar man i Sverige mer skatt på pension än på arbete. En yrkesverksam person med samma inkomst som en person med pension, betalar ca 600 kr mindre i skatt än den som har pension. Pensionen är en uppskjuten lön för tidigare utfört arbete och skall därför inte beskattas högre. Detta är ett orättvist och orimligt system.

I en rapport har Världsbanken gått igenom 53 länders skattesystem. Ingen annanstans än i Sverige beskattas pensionärerna högre än de yrkesverksamma. I de övriga länderna t ex i Norge, beskattas pensionärerna oftast lägre än de som arbetar. Det kan väl knappast vara så att riksdagsledamöterna som röstat igenom detta förslag, har gjort det av övertygelse att det är det mest korrekta och rättvisa systemet? Eller är det så att Alliansens värdegrund inte är bättre än så här?

Man för en politik som är orättvis mot 20 % av befokningen. Den procentsatsen räcker desutom inte, eftersom det finns många som har sjukersättning, som inte heller får ta del av skattesänkningen gällande inkomster.

Idag läste jag i DN att Göran Hägglund (kd) har uttalat sig om att när nya ekonomiska satsningar skall göras och det finns utrymme, så ska pensionärerna få sin skattesänkning. Att man helt enkelt måste prioritera pensionärerna. Att denna satsning ska gå före ytterligare jobbskatteavdrag och andra sänkningar av inkomstskatter.

Han säger också att jobbskatteavdraget har förbättrat sysselsättningen och det ekonomiska läget, även för landets pensionärer. När ekonomin blomstrar ökar ekonomin och därmed pensionerna.

Snarare är det väl så att sysselsättningen förbättrades då vi hade en högkonjunktur och det hade den gjort utan dessa jobbskatteavdrag. Nu är vi i en lågkonjunktur med stor arbetslöshet, även om vi har jobbskatteavdrag. Pensionärerna kommer få det ännu sämre nästa år med inkomstsänkningar. Om det vore korrekt skulle pensionärerna som i så många andra länder ha lägre inkomstbeskattning än de som arbetar och dessutom få sin lön uppräknad på något annat än prisindex. De senaste åren har prisindexet inte ökat alls på samma sätt som lönerna för de som arbetat.

Inga kommentarer: