fredag 11 juni 2010

Indikatorer för ett lyckligt liv

Gröna Seniorer bjöd in Anita Kelles-Viitanen från Finska Evergreens att hålla ett seminarium om det arbete om indikatorer för ett lyckligt liv (Happy life indicators) på äldre dar som hon gör för Europas Gröna seniororganisation, ENGS. Seminariet hölls i samband med Gröna Seniorers årsmöte i Uppsala 15 maj 2010.


Enligt Anita Kelles brukar de äldre mest förekomma som en kostnad i budgeten och då betraktas som en börda för samhället. Ålder är ingen sjukdom och åldrande inget tillstånd utan en biologisk process som alla människor måste genomgå. Det är viktigt hur vi åldras inte att vi åldras. Åldrande ska inte enbart betraktas utifrån biologin utan också utifrån vår plats i samhället. Diskriminering av äldre kostar och depressioner p.g.a. känslor av värdelöshet kostar. Det är självklart en politisk fråga att se till att äldre får sin rättmätiga plats i samhällsmaskineriet och inte bara betraktas som förverkade andra klassens medborgare.


Så kalla er aldrig för pensionärer! Vi är alltid den vi är – samma människa som förr även om vi är äldre. Pension är ingen identitet utan bara ett ställe som pengarna kommer ifrån.

Det är viktigt att behålla sina intellektuella värden och sin nyfikenhet livet ut.!


Vi måste ändra samhället men också våra egna organisationer och partier anser Anita Kelles. Vi behövs som en röst inom våra partier. Man pensioneras aldrig från politiken eller samhällsfrågorna. Det är en demokratisk plikt som tillhör varje människa oavsett ålder.


Rapporten omfattar 15 medlemsländer i EU samt två länder utanför EU. Det finns inte statistik för mer än 13 av dessa länder.


Från de analyser som gjorts kring indikatorer för lyckligt liv i Europa går det att utläsa att det är antalet år med bevarad hälsa som betyder något. Det finns stora skillnader i hälsa både mellan länder och mellan könen.


Variationen mellan länderna i hur länge man håller sig frisk efter pensionen varierar från 6,2 år för finska män som ligger i botten till 13,1 år för danska män. Svenska män lever 10,2 år friska efter pensionen. Danmark leder också när det gäller kvinnorna med 14,1 år.


En sorglig trend är att antalet friska år minskar i vissa länder som t.ex. Irland och Finland.

Social klass liksom region är särskiljande faktorer. Vi vet också att det finns stora regionala skillnader inom en region t.ex. skiljer sig antalet friska år med 6 år mellan den ort med bäst och sämst hälsa i Stockholms län.

En annan orsak till skillnader är fattigdom. Kvinnor är fattigare generellt än män. Det visar att det behövs hållbara pensionssystem som inte diskriminerar kvinnor.


Alarmerande indikator

En alarmerande indikator är antalet självmord som är flest av alla åldersgrupper för män över 65 år. Det är 3 gånger så många självmord i denna grupp som för yngre grupper. Självmord är alltså något som måste hanteras och förebyggas i den åldrande befolkningen.


Det är viktigt att arbeta vidare för att föra fram resultaten av undersökningen i de politiska församlingarna och i pensionärsråden. Äldrefrågor ska diskuteras i politiska församlingar med beslutskraft. Enbart rådgivning leder inte till tillräckliga åtgärder. I de beslutande församlingarna ska det finnas människor med egna erfarenheter av att vara äldre. I Danmark är detta ett obligatorium som lett fram till goda resultat.


Budskapet från Anita Kelles är att vi äldre måste få ha våra egna organisationer som Gröna Seniorer och Evergreens. Samhället ska inte utvecklas genom att yngre grupper talar för oss. Nothing about us without us – inget om oss utan oss! Äldre är inte bara välfärdsobjekt. Vi är subjekt till sista dagen i vårt liv. Vi måste stärka upp oss själva (låna ordet empowerment från kvinnorörelsen t.ex.). Glöm inte att vi är en stor grupp som kan påverka valutgångar och att vi är den grupp som röstar mest.


Vi har levt alla åldrar och har därför kunskap om alla åldrar. Vi har kreativitet och nya idéer. Kreativitet är en del av personligheten och inte åldersberoende. Framtiden tillhör alla som lever nu inte bara de unga – framtiden är också vår!


En rapport om indikatorer för ett lyckligare liv på äldre dar kommer inom de närmaste månaderna. Den kommer att studeras av oss Gröna Seniorer i Sverige.

Vid pennan Vivianne Gunnarsson, Stockholm


ENGS, European Network of Green Seniors bildades i Bryssel år 2005 av 8 gröna partier. Nu finns det medlemmar i 14 europeiska länder. Målsättningen är att mobilisera gröna seniorer (55+) i hela Europa. Mål och visioner presenteras i ”the Declaration of Brussels” och ett äldrepolitiskt program, The Manifesto stod klart 2007.

Inga kommentarer: