lördag 18 juni 2011

Eftersatt äldreomsorg
Upphandling och andra förändringar inom äldreomsorgen borde ha som mål att höja kvaliteten i verksamheterna och öka livskvalitén för de äldre. Detta om man vill att det är kvalitén, inte ideologin, som ska styra äldreomsorgen.

Stockholms stad måste bli bättre på att upphandla och på att följa upp och kontrollera att de valda utförarna gör det de åtagit sig. I dag finns ett antal äldreboenden där servicen försämrats när verksamheten övergått till privata vårdgivare. I sin iver att tjäna pengar bedrivs inte sällan verksamheten med otillräcklig personalbemanning.

Vi upphandling måste  man vara noggrann när beslutsunderlaget tas fram. Krav på tillräcklig bemanning, utbildningsnivåer, kompetensutveckling, meddelarfrihet  och kollektivavtal måste vara tydligt preciserade. Anställda i upphandlad verksamhet ska vara tillförsäkrande samma meddelarfrihet som i kommunal verksamhet.

Väduren i Stockholm, Norrmalms populära och sista kommunala äldreboende, är bara ett exempel på hur allianspartiernas agerande försämrar både för våra äldre och för personalen på äldreboendena. 

Kommunal talar om en anorektisk bemanning. Chefen talar om att anpassa sin kostym. Personalen står inför stora förändringar. Först besked om att verksamheten  ska ut på upphandling och privatiseras. Sedan besked om nedskärningar. Drygt 3 tjänster. 

Omvandlingen av servicehus till s.k. trygghetsboenden är ett annat exempel på hur man sparar pengar på våra äldre. Det drabbar i många fall sköra människor, i stort behov av vård och omsorg. Många äldre med låg pension kommer i begräsad omfattning att få råd att bo i trygghetsboenden. En boendeform som lämpar sig för vissa men som inte ger samma trygga service dygnet runt som servicehus.

De nuvarande servicehusen fyller en viktig funktion. De utgör en mellanform med dygnet runt-vård för dem som p.g.a. sjukdom inte kan bo hemma men som inte är tillräckligt sjuka för  ett vård- och omsorgsboende.

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande frågor till äldreborgarrådet:

1. Har du några planer på att hejda försämringarna inom äldreomsorgen, inklusive omvandlingen av servicehus till s.k. trygghetsboenden?

2. Anser du att  tillräckliga krav ställs i stadens förfrågningsunderlag?

3. Hur ser du på stadens möjligheter att rekrytera medarbetare till äldreomsorgen
när minskad personaltäthet ökar pressen på de anställda?

4. Avser allianspartierna att förstärka äldreomsorgens  budget?

Eivor Karlsson, MP,  Stockholms kommunfullmäktige och äldrenämnden

Inga kommentarer: