tisdag 5 juli 2011

Råd om mat och måltider för äldre personer

Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Maten skall engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen värd att se fram emot. Mat innebär inte bara njutning utan tillfredställer också livsnödvändiga behov av näring och energi

Hur skall då matsedeln se ut? Planera utifrån 7 viktiga grupper och se till att något livsmedel från varje grupp finns vid samtliga dagens måltider.
De 7 grupperna är följande: 1) matfett, 2) mejeriprodukter, 3) kött, fisk eller fågel, 4) frukt eller bär, 5) grönsaker, 6) rotsaker, potatis, 7)bröd, gryn eller pasta.

Måltidsordningen
Måltiderna bör fördelas jämt över dagen. Tre huvudmål – frukost, lunch,  middag – och två till tre mellanmål är en bra fördelning. (I delar av landet kallas lunchen middag och middagen kallas där kvällsmat.)
Det är viktigt att maten serveras på bestämda tider, bl.a. för att hålla blodsockret på en jämn nivå under dagen. För personer som har dålig aptit är det ännu viktigare med jämt fördelade måltider.

Bild på måltidsordningen:




Vi ska här koncentrera oss på två av de viktigaste måltiderna: frukosten och mellanmålet på kvällen.

FRUKOST

Frukosten är ett viktigt mål att starta dagen med och kan bestå av gröt, välling, ägg och sill eller en rejäl smörgås med varierat pålägg och dryck därtill.

Om man har svårt att hålla igång sin mage kan gröt med extra fiber vara en god hjälp. Exempel på fiberrik gröt är Molinogröt och Pajalagröt.

Molinogröt,  1 portion
1 dl vatten, 1-2 katrinplommon, 1 matsked russin, 1 matsked linfrö, 2 matskedar vetekli, 0,5 dl grahamsmjöl, 1 dl standardmjölk, 1 tesked margarin.
Beredning:
Kvällen före: Blötlägg frukt och linfrö över natten.
På morgonen: Koka upp den blötlagda blandningen och tillsätt vetekli, mjöl och mjölk. Koka gröten i ca 10 minuter,  tillsätt margarinet.

Pajalagröt, 1 portion

1 matsked linfrö, 1 msk russin, 1-2 katrinplommon, hackade i små bitar, 1 – 2 torkade aprikoser, hackade i små bitar,  1 kryddmått salt, 2 dl vatten, 2 matskedar havrekli,  0,5 dl fiberhavregryn.
Beredning:   
Kvällen före: Blötlägg alla ingredienserna utom havrekli och havregryn.
På morgonen: Tillsätt havrekli och fiberhavregryn. Koka 3 – 5 minuter under konstant omrörning. Tillsätt eventuellt mer vatten till lagom konsistens.

Att tänka på är att öka intaget av vatten för att fibrerna ska kunna svälla i magen.

Ha alltid dryck tillhands. Äldre dricker ofta otillräckligt på grund av minskad känsel för törst. För äldre som besväras av muntorrhet kan det vara bra att dricka något syrligt före måltiden och tillsammans med maten. Citronvatten, lingondryck eller äppledryck är bra alternativ.

Observera att kaffe är urindrivande.


LUNCH OCH MIDDAG - variera innehållet!
En bra regel för att uppnå variation i huvudmålet är att äta t.ex. korv en dag i veckan, kötträtter i form av färs, grytor eller stek två till tre dagar i veckan,  soppa någon dag och fiskrätter två till tre dagar per vecka.
Bland de riktigt äldre är potatismos mer omtyckt än kokt potatis. Mos går dessutom lättare att berika med lite grädde, matfett för de personer som har svårt att hålla vikten. Variera med grönsaker, gärna kokta eller stuvade. Sås bör serveras rikligt då äldre ofta besväras av muntorrhet. Tillbehör som ättiksgurka, lingon och rödbetor ger både färg och sting åt maten.

Dessert kompletterar måltiden och är en bra avrundning på måltiden. Populära desserter med bra näringsinnehåll är t.ex.  puddingar, ostkaka och glass.  Kräm kan även vara en bra dessert men då skall krämen kokas på bär eller färska frukter och till krämen serveras grädde eller mjölk. En dessert får aldrig ersätta en hel måltid, 

MELLANMÅL  PÅ  KVÄLLEN

Nattfastan bör inte överstiga 11 timmar. Med nattfasta menas antalet timmar mellan sista kvällsmålet och första morgonmålet. Om nattfastan blir för lång börjar kroppen bryta ner muskler för att få tillgång till energi, vilket i sin tur kan medföra viktförlust och muskelförsvagning. Lång nattfasta kan ge upphov till orolig nattsömn


Förslag som kan korta nattfastan:
En mugg välling, ett glas nyponsoppa, yoghurt eller filmjölk, varm choklad – gärna med en klick grädde, ett glas mjölk och en smörgås. För en del kanske det räcker med smörgås och dryck. Ett annat alternativ är ”sängfösaren”, se nedan.

Sängfösaren
1 dl fet yoghurt eller fet mjölk,  50 g mixade eller mosade färska eller djupfrysta  bär eller konserverad frukt, 1 matsked socker, 1-3 tesked rapsolja, eventuellt 1 matsked majsvälling
Blanda alla ingredienserna och servera drycken väl kyld. Om du använder  majsvälling, häll i den strax före serveringen.

Kristianstad i juli 2011

Karin Petersson
Kostekonom



Inga kommentarer: