onsdag 24 juni 2009

Paret tvingas gå skilda vägar


De har varit ett par i 72 år och älskat varandra i nöd och lust. Men nu tvingas Gösta och Asta Petersson gå skilda vägar. De kan inte bo tillsammans längre. Karlshamns kommun erbjuder inga parboenden.

En förutsättning är att båda är beviljade särskilt boende. Då går det ofta att ordna så att par bor i rummen intill varandra, eller åtminstone på samma avdelning. Det förekommer att det ena rummet är sovrum och det andra gemensamhetsrum, säger omsorgschef Christel Jönsson.Och fortsätter: Vi har inga lägenheter för två personer inom särskilt boende.


SPF:s ordförande Lennart Torshall menar att frågan är mycket angelägen.

Hur kan man lösa de relativt få fall med påvingat särboförhållande som uppkommer? Kom gärna med förslag!

När det gäller parboende är dels problematiken att makarna ofta inte har samma vårdbehov.Ett problem är också att rummen på äldreboendena, där flertalet byggts om från flerbäddsrum till en-bäddsrum, inte är tillräckligt stora. Makarnas avsaknad av varandra skulle möjligen, om inget annat står till buds, kunna tillgodoses om de båda fick bo i samma vårdbyggnad. Där den friskaste med hjälp av hiss och eventuellt rollator kunde förflytta sig mellan våningsplanen.

En Ronnebybo har nu JO-anmält Karlshamns kommun.

Här länken till Sydöstrans artikel med ca 20 kommentarer. http://www.sydostran.se/index.75990--2-1.html

Eivor Karlsson, Stockholm

Inga kommentarer: