onsdag 17 juni 2009

Rädda servicehusen!

Landets resterande servicehus är i fara. I utredningen ”Hem ljuva hem”, som blev klar 2005, konstaterades det att servicehus och seniorboende är två begrepp som inte har någon fastställd eller ens entydig definition. Det behövs ett moratorioum, d.v.s. ett tillfälligt stopp, i syfte att utreda konsekvenserna av ytterligare omvandling innan man går vidare, ansåg man.

Idag har kvarboendeprincipen, att alla ska bo hemma så länge som möjligt, blivit vägledande för svensk äldrepolitik. Det är en ekonomisk fråga eftersom platserna på särskilda boenden och servicehus är dyra. Biståndbedömningen för att få en plasts på ett serviceboende eller särskilt boende har blivit alltmer restriktiv.

Andelen äldre som bor i särskilda boenden har minskat med 25 procent under 2000-talet och kraven för att få en plats har höjts. Samtidigt har antalet platser i slutenvården också minskat, särskilt inom geriatrik och psykiatri. Parallellt med denna utveckling har det skett en kraftig förkortning av vårdtiden på sjukhusen. De äldre åker in och ut mellan sjukhuset och hemmet.

Därmed har korttidsplatserna för återhämtning mellan sjukhuset och hemmet blivit allt viktigare. Men även där är prioriteringarna hårda. Socialstyrelsen kom 2008 med en rapport Kallelse till samordnad vårdplanering – hur gick det sedan? Där beskrevs genom intervjuer situationen för fyra svaga personer som alla fick avslag på ansökan om korttidsboende.

Av rapporten framgick att de äldre skrevs ut från sjukhuset till det egna hemmet även när de hade stora svårigheter att röra sig och sköta sin hygien. De nekades korttidsvård. En majoritet var i riskzonen för undernäring bland kvinnorna hela 70 procent. De äldre var oftast smala, klena, vårdbehövande, ledsna och deprimerade.Det har varit sparsamt med byggande av särskilda boenden.

Samtidigt har avyttringen av befintliga vårdplatser pågått. Det handlar om äldre servicehus som inte ansetts som lämpade till tyngre vårdbehov. De har under 2000-talet avvecklas eller gjort som till seniorboenden . En successiv minskning av platser i äldre sjukhem har också skett där flerbäddsrum ersatts med enpersonsrum och rum utan egna hygienutrymmen byggts om eller fått annan omvandling.

Skiftande majoriteter i Stockholms stad har bidragit till omvandlingen av servicehus till seniorboenden eller tillfälliga ungdomsbostäder. Majoriteten S, V och MP bidrog under mandatperioden 2002-2006 till en betydande omvandling av servicehus. Bromma stadsdelsnämnd gav (2005) en viss bild angående den då pågående omvandlingen. Nuvarande majoritet i Stadshuset, Alliansen, har fortsatt på samma väg.

Nu är det hög tid att oppositionen S, V och MP klargör att man vill stoppa omvandlingen och göra en utvärdering. Begreppet servicehus/ seniorboende/ trygghetsboende måste klargöras.

S skickade 2008 en skrivelse till äldrenämnden i Stockholms stad om att tillsätta en blocköverskridande arbetsgrupp angående att det avvecklas för många platser inom äldreomsorgen. Detta för att bringa klarhet i oredan och tillsammans ta fram en plan för framtidens äldreboende i Stockholm. Det blev inget gehör för skrivelsen från majoriteten.

Beslut om förändringar av servicehus eller omstrukturering till annan boendeform bör klargöras av båda blocken och samtliga partier. Det är en valfråga.
Eivor Karlsson, grön senior

Inga kommentarer: